Doorgaan naar hoofdcontent

Aantal faillissementen schiet almaar sneller omhoog !


Rechters spraken in mei dubbel zoveel faillissementen uit als een jaar eerder. Het respijt dat tijdens de pandemie werd betoond, is voorbij, de privébuffers zijn op en de hoge energie- en grondstoffenkosten beginnen te wegen.

Bijna twee jaar lang bleef een gevreesde 
faillissementenstorm uit, maar nu lijkt hij met almaar toenemende kracht op gang te komen. Al acht maanden stijgen de faillissementscijfers en ze doen dat almaar sneller. Waar het begin dit jaar nog over een jaar-op-jaarstijging met ongeveer de helft ging, tekende de bedrijfsdatagroep Graydon in mei een verdubbeling op. De faillissementscijfers stevenen af op het niveau van voor de pandemie.

De essentie

De faillissementen verdubbelden in mei tot vlak onder het niveau van voor de pandemie.
Dat komt omdat het respijt dat tijdens de coronajaren werd betoond, voorbij is.
Bovendien zijn de privébuffers van veel ondernemers op en komen de hoge kosten voor energie, grondstoffen en lonen hard aan, bovenop de arbeidsschaarste en de leveringsproblemen.
Dat komt in de eerste plaats omdat de overheid het opvangnet dat ze tijdens de pandemie heeft gespannen, lost. Ze kondigde toen niet alleen tijdelijk een moratorium op faillissementen af, maar de fiscus en de Rijksdienst voor de Sociale Zekerheid stopten ook met het faillissement te vorderen van bedrijven die hun belastingen of sociale bijdragen niet betaalden. Nadien gunden ze vaak nog soepel uitstel van betaling. Die tijden van respijt zijn voorbij, waardoor de coronafaillissementen nu toch op gang komen.

De buffers zijn op 

Een tweede reden is dat veel bedrijven geen buffers meer hebben. Een studie van Graydon en de zelfstandigenkoepel Unizo leert dat Belgische kmo's bij de start van de pandemie 22 miljard euro van de winst van 2019 gebruikten om extra cash in hun onderneming te pompen. Veel ondernemers brachten privévermogen weer in hun zaak, wat vaak een eenmalige optie is. Daar komen de schok van de dure energie, de hoge grondstoffenprijzen, de stijgende loonkosten, de arbeidsschaarste en de materiaaltekorten nu bovenop. De oorlog in Oekraïne heeft dat alles versterkt, zegt Graydon, maar is nog niet meetbaar in de cijfers.

Antwerpen

De schok komt het hardst in Vlaanderen aan. In het gerechtelijk arrondissement Antwerpen spraken rechters in de eerste vijf maanden van vorig jaar 249 faillissementen uit. Dit jaar waren dat er 668. In Gent gaat het van 141 naar 216, in Kortrijk van 81 naar 156.

In heel Vlaanderen gaat het in mei om een jaar-op-jaarklim van 140 procent. Brussel ziet een verdubbeling, Wallonië een toename met amper 23 procent.

Bouw

Doorgaans vallen de meeste faillissementen in de horeca. Nu is dat de bouwnijverheid, die geprangd zit tussen arbeidsschaarste, dure grondstoffen en leveringsproblemen. Dit jaar gingen al 809 bouwbedrijven op de fles. Voorts vielen ook al 147 garagehouders weg, dubbel zoveel is als een jaar eerder, en verdwenen 251 transportfirma's.

In normale tijden veroorzaakt een verdubbeling van de faillissementscijfers een schok op de arbeidsmarkt, maar door de naschokken van de coronacrisis is dat nu anders. In de eerste vijf maanden verloren 6.711 mensen hun job omdat hun bedrijf failliet ging, maar door de tijdens de pandemie opgekropte consumptie is de arbeidsmarkt nog altijd oververhit.

De federale regering heeft om die reden beslist het versoepelde systeem van tijdelijke werkloosheid, dat bestond tijdens de pandemie en bij de start van de Oekraïneoorlog, niet te verlengen. Het loopt eind deze maand af

Reacties

Populaire posts van deze blog

Luxueus fitnessen in hartje Hasselt in Belgie

  Luxueus fitnessen in historisch pand in hartje Hasselt Sinds kort is de boutique gym BANKSS op de Havermarkt in Hasselt geopend. De fitness is een ware streling voor het oog met marmeren vloeren, hoge plafonds, een smaakvol interieur, de allernieuwste fitnessapparatuur en groepslessen in de authentieke kluizenzaal. De gym is gelegen in het vroegere Grutman gebouw op de Havermarkt. Het statige pand werd volledig gerenoveerd en ingericht als een luxefitness,  uiteraard met behoud van de authentieke elementen. Voor de liefhebbers van groepslessen is er goed nieuws! Niet alleen kunnen ze deelnemen aan een waaier aan workouts (zoals boxing, yoga, pilates, spinning en total body workouts), ze kunnen bovendien  lessen volgen in de voormalige kluizenzaal!    “Ons motto is dat we starten op het niveau waar gemiddelde fitnessclubs eindigen”. Bij BANKSS kunnen mensen werken aan hun mentale en fysieke gezondheid in een plek met oog voor detail en esthetiek. We vinden het belangrijk dat onze lede

Koeriersdiensten voor leveringen in België met koeriers uit Hasselt

KoerierDirect is een betrouwbare en efficiënte leveringsdienst die u helpt uw pakketten en documenten snel en veilig te bezorgen. Of het nu gaat om een ​​dringende levering of een reguliere zending, KoerierDirect zorgt ervoor dat uw zending op tijd en in goede staat aankomt. Met hun diensten kunt u genieten van verschillende voordelen, waaronder: Snelle levering: zij zorgen ervoor dat uw zending zo snel mogelijk wordt afgeleverd, zodat u zich geen zorgen hoeft te maken over vertragingen. Veilige levering: ze behandelen uw pakketten en documenten met de grootste zorg en zorgen ervoor dat ze veilig worden afgeleverd op de juiste bestemming. Flexibele diensten: ze bieden verschillende leveringsopties aan, waaronder dringende leveringen en geplande zendingen.  Ze begrijpen dat elke klant anders is en daarom bieden ze op maat gemaakte oplossingen aan om aan uw behoeften te voldoen. Betaalbare prijzen: ze bieden concurrerende prijzen aan voor hun diensten, zodat u kunt genieten v

Tijd om jouw tuin op te frissen! Tip: Veerle Nelissen Floral Design

  Tijd om jouw tuin op te frissen! Tip: Veerle Nelissen Floral Design Iedereen moet zich thuis voelen in zijn eigen habitat ! Maar soms weet je even niet wat je met je interieur of je terrasbeplanting aan moet.  Welke plant in welke hoek? Hoog, laag, breed etc.  Wilt u een ‘eyecatcher’ of juist een plant die schittert door niet op te vallen?  Bij deze vragen bied Veerle u de helpende hand.  Na­tuurlijk door advies op maat.  Grote of kleine oplossingen, maakt niks uit, als u zich maar thuis voelt.  Hiervoor wordt samengewerkt met Atelier Vierkant, een Belgisch familiebedrijf  dat handgemaakte duurzame design bloempotten maakt voor zowel binnen als buiten. Voor uw interieur- en terrasbeplanting geef ik ge­specialiseerd advies.  Ook een kantoorin­richting en bedrijfsinrichting zijn pas af met een doordachte interieurbeplanting.  Uit onderzoek blijkt dat door het toepas­sen van planten de arbeidsproductiviteit stijgt  en het ziekteverzuim daalt. Het in stand houden van een goede inte­rieur